丽江
广告

高州阳光论坛

注册会员

QQ登录

只需一步,快速开始

快捷登录

搜索
新歌声
广告
返回列表 发新帖
楼主: IFREE

[高州建设] 扯淡--天才制造的山美路口

流星打猎者 发表于 2018-1-9 17:12
对对,这个非常赞成

这个本来可以是科学的井字形路网,非要搞草坪,结果一个五角星路口和一堆三角形路口,一堆红绿灯。。

是各方利益的角力造成现在的样子!
来自旧版APP安卓客户端来自旧版APP安卓客户端

IFREE 发表于 2018-1-9 16:50
这个是没做护栏,不是双转盘的错

应该是15年吧,那时山美还是转盘,就在古只路口,泥头车撞电车,一死一伤。
以前无护拦无转盘时更危险,事故更是枚不胜举
来自旧版APP安卓客户端来自旧版APP安卓客户端

对于高州的规划矛想讲,习惯就好

楼主| 发表于 4 天前 | 显示全部楼层

发表于 4 天前 | 显示全部楼层
IFREE 发表于 2018-1-9 17:18
广州本来就是个大城市,很难改。。但是高州基本是新建。。而且广州是全广东的广州,高州不过是高州的高州 ...

高州哒哒地都係旧时私有化的,好多地方要开发嘅话,唔係话开发就开发,要有足够嘅资金赔款畀人哋。同埋得到大多数人同意搬迁。就好比如而家个大球场。聼讲係以前新街人借畀政府做公共用场嘅。而家个政府话要改返做停车场盈利。所以倾唔埋栏,一直拖住係度。
来自旧版APP苹果客户端来自旧版APP苹果客户端

瘦虎肥龙 发表于 2018-1-9 19:52
应该是15年吧,那时山美还是转盘,就在古只路口,泥头车撞电车,一死一伤。
以前无护拦无转盘时更危险, ...

你就是科普这件事,但是能够构成反驳吗

★『炜滐』☆ 发表于 2018-1-14 16:38
高州哒哒地都係旧时私有化的,好多地方要开发嘅话,唔係话开发就开发,要有足够嘅资金赔款畀人哋。同埋得 ...

这些如果是问题,高州就不至于现在这么大。。还是城墙内

IFREE 发表于 2018-1-14 16:44

高州城的城墙在文革破四旧时期破剩一个北门,而家都谂住起返啦。又係一个做做下冇下文嘅工程。

IFREE 发表于 2018-1-14 16:44

南湖塘就係个例子啦。政府畀钱赔。原住民畀地。而家有乜嘢工程佢哋都要开大会分猪肉先至有得搞。

★『炜滐』☆ 发表于 2018-1-14 16:49
高州城的城墙在文革破四旧时期破剩一个北门,而家都谂住起返啦。又係一个做做下冇下文嘅工程。

看不懂。。

IFREE 发表于 2018-1-14 18:38
看不懂。。

个城墙就唔知几时拆葛,而家嘅广场。係以前嘅秀川图书馆。呢个图书馆係做係城楼上边嘅。后来发生火灾烧咗,就顺理成章拆左变而家嘅广场。

★『炜滐』☆ 发表于 2018-1-14 19:02
个城墙就唔知几时拆葛,而家嘅广场。係以前嘅秀川图书馆。呢个图书馆係做係城楼上边嘅。后来发生火灾烧咗 ...

高州有个规划。喺挂榜岭同笔架山之间起一个城门。工程拖咗咁耐都未见有后文。

★『炜滐』☆ 发表于 2018-1-14 19:02
个城墙就唔知几时拆葛,而家嘅广场。係以前嘅秀川图书馆。呢个图书馆係做係城楼上边嘅。后来发生火灾烧咗 ...

净胡说八道

发表回复